Elektrisch ontharen


Elektrisch ontharen is door de jaren heen de meest gebruikte methode voor definitief ontharen. Bij elektrisch ontharen wordt een dun naaldje langs de haar naar binnen gebracht. Een klein stroomstootje zorgt dat het haarzakje vernietigd wordt. Elektrisch ontharen wordt ook wel elektrisch epileren genoemd.

Nadelen
Bij elektrisch ontharen worden de haren één voor één behandeld. Daarom is elektrisch ontharen een tijdrovende bezigheid. Elektrisch ontharen is dan ook niet ideaal voor grotere oppervlakken. Er moet voor de behandeling ook altijd een zichtbare haar aanwezig zijn. Deze hoeft niet lang te zijn, maar wel met een pincet te pakken zijn.

Voordelen
Deze methode is geschikt voor nauwkeurige ontharing voor de kleinere gebieden. Zoals het gelaat met een verspreiding van de overbeharing.
Deze methode wordt vaak gebruikt als nabehandeling voor andere methodes als daar het resultaat nog niet helemaal optimaal is. Een groot voordeel van elektrisch ontharen, is dat deze methode wel geschikt is voor het definitief verwijderen van licht getinte beharing. Andere methodes hebben namelijk meer moeite met het definitief ontharen van licht getinte beharing.

Resultaat
Haarzakjes die tijdens de behandeling vernietigd zijn zullen nooit meer terugkomen. Dat komt doordat de eiwitstructuur van de haarfollikel op microscopisch niveau onherstelbaar beschadigd is.
Uitzonderingen zijn de slapende haarfollikels. Slapende haarfollikels kunnen in een later stadium van het leven actief worden. Dit kan ontstaan door een hormoonverandering of bepaald medicijngebruik. Deze slapende haarfollikels zullen nieuwe donsharen vormen. Dit effect kan echter in geen geval de definitieve ontharing teniet doen.